Monday, 14 January 2013

scrub beras kunyit

nak share very the simple petua untuk yang rasa nak cantikkan kulit especially untuk mereka-mereka yang tengah menghitung hari nak jadi pengantin..

okeh, last weekend berjaya merajinkan diri untuk try buat petua ni..hasil info dari officemate..
ekceli pernah dengar petua ni..tapi malas je lebih..tapi bila dah nak dekat majlis ni terasa macam mengada2 sangat nak try..

very the simple
bahan-bahan:
beras - sukatan dia ikot suka hati korang..
kunyit hidup- besar dia ikot suka jugak..lagi banyak kunyit yang korang guna, makin kuning la kulit korang..
tapi jangan la kunyit lagi banyak dari beras, nanti jadi lain pulak dah..
untuk yang tak tahu kunyit hidup tu ape, ni dia..


for me, terus buat banyak sikit untuk buat stok seminggu..=)

beras tu direndam semalam dengan air..rajin-rajin la tukar air ye..kita 2 x je tukar air..
after dah rendam semalaman, beras tu blend dengan kunyit tadi..(kulit kunyit silalah kupas ye)..blend sampai jadi halus...nak tumbuk pon boleh..tapi dah kata malas kan, so blend je laa...
heeee..
akhirnya siap..
so, dah boleh sental badan dengan scrub beras kunyit ni..after 2 kali pakai scrub ni, siyes terasa lembut gila kulit mcm kulit baby (perasan)..hahah..kalau 2 kali guna dah rasa macam baby, cuba guna berkali-kali..In Shaa Allah, kalau rajin and istiqamah akan dapat lah hasil yang memuaskan..

pernah jugak guna scrub yang jual dalam booth jamu-jamu kat mall tu, tapi effect dia macam lambat pulak..so, try la scrub handmade..diyakini bebas bahan kimia dan murahhhhhhh....

sekian..
nak cantik, kena la rajin..
=)

4 comments:

  1. thank fifi..teha tgh cari resepi scrub sebenarnya:))

    ReplyDelete
    Replies
    1. try la teha..simple je kan buat scrub ni..

      Delete
  2. really??... nak try jugak lah.... (^_^)

    ReplyDelete