Monday, 27 May 2013

pengalaman stage 1

selamat pagi Isnin..
minggu akhir dalam bulan 5..bulan 5 ada 5 minggu yang panjang..terasa lambat nak dapat gaji..
heeee..

alhamdulillah, last weekend dapat balik batu pahat, sbb ada family event..buat bbq je pon..
dan last weekend, pi buat scan kali ke-2, sebab perut terasa sangat mencucuk2..
kisahnya petang hari selasa, nak belah telur masin, dan dengan tetibanya pisau tu boleh menghiris hujung jari telunjuk..siap terpotong sekali kuku..bila dah mcm tu, terus perut sangat sakit..mencucuk2 tajam..
dah risau mengelabah..tapi mampu doa dalam hati, hope tak da pape buruk yg jadi..

so, last weekend, sebelum nk beli barang2 buat bbq, singgah klinik kejap, nak tanya doktor and terus buat scan..
1st scan dulu just nampak kantung baby je..
dan yg 2nd scan ni, alhamdulillah, dah nampak my little khalifah..dan nampak degupan jantung dia..
terus tanya doktor, mmg ada rasa cucuk2 ke kat perut, dia cakap, ada sesetengah org akan rasa mcm tu..so, tak payah nak risau sangat..dan doktor ckap dah boleh buat buku..
tapi my sister nasihatkan buat time dah nak masuk ke 2 bulan setengah..
and now my little khalifah baru je nak menuju ke 2 bulan..alhamdulillah..

dan pasal alahan pulak, tak tau nak dikategorikan mcm mane..
morning sickness muncul tiap2 pagi..
after bangun tidur..celik je mata, tekak rasa mual, kepala pusing, badan peluh2..

dalam bab makan, kena fikir dulu lama2 nak makan ape..contoh dalam kepala nak makan ikan bakar, pastu tetiba tekak rasa kembang je..so, ikan bakar out of list..pastu fikir nak makan tomyam, dan tekak pon mcm ok je, so, tomyam on..hahahah..
kalau dulu tengok kek je jadi berselera gila2..sekarang ni tengok kek pon dah mual habes..walaupon kek kegilaan new york cheese..

itu bab makan, bab pengurusan diri, lagi la teruk..siyes, start mabuk minggu2 sebelum ni, dah tak ada make-up pi tempat kerja, nak pakai baju cantik2 pon dah malas, kalau boleh, pi kerja nak pakai track suit je..senang..hahahha
sekarang ni nk pi mana2 just sarung track suit, t-shirt, tudung sarung..muka tepek bedak serbuk je..siap!!
sampai husband tegur suruh tukar seluar yg molek sikit, dgn pakai lipstick sikit sebab muka terlalu pucat..yela, dia punya la smart2, sat lagi wife dia selekeh gila..

dan yang paling x best, tak boleh tengok muka husband sendiri (walaupon dlm hati tiap2 hari ada rasa rindu)..contoh kes semalam, pagi2 dah terasa mual sangat tapi tak boleh muntah..so, paksa jugak diri ni muntah sebab bila dah muntah, terasa lega sangat..cara paling senang nk muntah, paksa tengok muka husband...automatik, lari pi bilik air, terus muntah..legaaa..memang dah tau dari awal mabuk dulu, tak boleh nak tengok muka and bau badan dia, walaupon bau dia dulu menjadi kegilaan..hahahah..

sepanjang awal2 pregnant ni, siyes nafsu untuk shopping tak ada langsung..sebut je shopping mall, terasa tak best langsung..pernah beria2 ajak husband pi mydin, nak beli barang2 dapur..end up, tak sampai 10minit dlm mydin, terus ajak husband balik..masuk mall je, pening semacam..dan langsung tak google shopping online..gila laa..x da mood langsung bab shopping..walaupon window shopping...jimat duit!!!!

rasanya banyak lagi nk story pasal pengalaman mabuk, mual, muntah ni..tp cukup sampai sini kot..ada masa, ada story best2, kita sambung..heee..
tujuan story pengalaman ni biar 10 tahun lagi, korek gali entry ni, baca dgn anak2, pastu gelak kuat2..

sekian..
bye!



5 comments:

  1. sama lah kite..tak boleh bau perfume & bau bdn suami..pening,skg nie perfume pon tak boleh nak pakai..redha jee lah :)

    ReplyDelete
  2. comel pulak aku baca post ko ni...nnt dtg kenduri aku tau!!pakai tracksuit pun boleh..aku x marah...hahaha...

    ReplyDelete
  3. saya xpergi scan or buat buku lg.. malas.. p'bawakan laa sgt smpi nak kuar umah pun malas...
    kemas umah pun malas.. semua harapkan suami.. hahaha

    sama laa kita, mual xhabis2 lagi... hope b'akhir 1st trimester dgn jaya nya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. diyanaaaaa,

      dh takde blog ye.. patutlah dh lama tak nmpk kamu update blog.. :(

      eh lain cerita pulak.hehe

      Delete
    2. haha ha'ah dah xde dah...
      kita contact2 kat FB je laa eh... ngeee~

      Delete